Stuw Grave geschikt voor opwek duurzame energie
Energie voor inwoners van Grave en Heumen met waterkracht uit de Maas

GRAVE-HEUMEN, 28 juni 2019 – Een nieuwe loot aan de stam van de coöperatieve energievoorziening. Zo zien de gemeenten Grave, Heumen en lokale duurzaamheidsinitiatieven de stuw in Grave. Na een uitgebreide studie blijkt dat de waterkering zeer geschikt is om energie uit waterkracht op te wekken. Genoeg om ruim 1.000 huishoudens van de beide gemeenten van groene stroom te voorzien.

Al langer wordt gesproken over de bijdrage die de stuw tussen Heumen en Grave kan leveren aan de regionale energievoorziening. Nu is eindelijk in beeld gebracht hoe dit zou kunnen. Platform Burgers Geven Energie, Oost NL en Royal Haskoning DHV hebben in opdracht van de gemeenten onderzocht of bij de stuw een waterkrachtcentrale kan worden gebouwd. Hierbij is gekeken naar de technische mogelijkheden en de hoeveelheid stroom die kan worden opgewekt. Ook zijn de kansen voor burgerparticipatie in kaart gebracht en is een studie in gang gezet naar de impact op vissen.

Kansrijk
De resultaten zijn positief. De stuw biedt volgens de onderzoekers goede kansen voor de aanleg van een waterkrachtcentrale. De waterkrachtcentrale kan 3.600 MWh per jaar aan duurzame energie opwekken. Ook het idee om de centrale samen met burgers te realiseren is kansrijk. De lokale duurzaamheidsinitiatieven, Platform Duurzaam Grave en Energiecoöperatie Heumen gaan meewerken aan de ontwikkeling van het project. Met deze positieve conclusie is de eerste fase in de ontwikkeling van de waterkrachtcentrale afgerond.

De volgende stap in de voorbereidingen van het project volgt na de zomer. De vergunning en uitvoering staan dan centraal, evenals de gevolgen voor vissen in de Maas. Als ook dit goed uitpakt, kan over een jaar de voorbereiding voor de bouw beginnen. ‘Met de huidige flow realiseren we nog voor het einde van 2020 een waterkrachtcentrale in de oude sluiskolk ten westen van de stuw’, denkt wethouder Leo Bosland van Heumen.

Noviteit
Het is voor het eerst dat Heumen en Grave samenwerken aan een eigen energievoorziening. Ook het Brabants-Gelders eigendom is een noviteit. ‘Vijftig procent van de waterkrachtcentrale komt in handen van de inwoners van Grave en vijftig procent wordt van de mensen uit Heumen. Dit is niet eerder gedaan’, vertelt wethouder Peters van Grave.In eerste instantie voorziet het project in elektriciteit voor ruim 1.000 huishoudens. Dit is echter niet de volledige potentie van de stuw. “Die komt pas in beeld na de renovatie van de stuw, die we niet voor 2028 verwachten’, vertelt Pim de Ridder, van stichting Wiek-II. De waterkrachtcentrale is volgens hem een goede aanvulling op energie uit wind en zon. ‘Door ook waterkracht te gebruiken, ontstaat een stabieler aanbod en neemt de kans op een volledig eigen energievoorziening langzaam maar zeker toe.’

Energieneutrale gemeente
Gemeente Grave en Heumen zijn blij met de positieve uitkomst van het onderzoek. De waterkrachtcentrale draagt bij aan de gemeentelijke ambities om uiterlijk in 2050 energieneutraal te zijn. Voor Platform Duurzaam Grave en Energiecoöperatie Heumen is het de eerste stap om eigen energie op te wekken en te leveren aan hun leden, met een volgens De Ridder, ‘laagdrempelig project, met minimale impact voor de omgeving.

Burgers Geven Energie is het netwerk voor burgers in de regio Arnhem-Nijmegen, die actief willen bijdragen aan duurzame energie. Binnen het netwerk wisselen we kennis, ervaring en ideeën uit. Samen werken we aan bijzondere, lokale energieprojecten. Meer info: burgersgevenenergie.nl