Masker

Fotografie: Wilbert Kruijsen

Na de goede ervaring, die we vorig jaar hadden bij het bezoeken van ‘Maasvensters’ in Overasselt bezochten we het festival dit jaar opnieuw, nu met 4 vrienden.

Evenals vorig jaar waren we onder de indruk van de leuke variatie aan optredens van de diverse (klein)kunstenaars.

Met een gids wandelen we met een groep van plm. 25 personen door het mooie plaatsje en worden we naar de diverse locaties gebracht. Overasselt staat voor ons open. We worden in tuinen verwelkomd en bezoeken in een deel een kleinkunstsolo. Hierbij wordt ons door Sarah Lee Ketner een verrassende kijk voorgeschoteld op sterke vrouwen door de eeuwen heen, inclusief glazen plafond. Knap spel en prachtig verbeeld.

In het Hervormde kerkje (alleen al de moeite waard om te bezoeken) luisteren we naar het Projectkoor van Wilbert Friedrichs uit Nijmegen met een zeer leuke variatie liederen over het Nijmeegse, die bijna professioneel meerstemmig worden gezongen, met een leuke presentatie bovendien. Daarna worden we vergast op een optreden van de dansgroep Stream van DanceDepart-Malden, die ons op blote voeten in een weiland, bijzonder goed kunnen duidelijk maken hoe iedereen behoefte heeft aan gezien worden en erkenning. Er wordt met boeiende patronen bewonderenswaardig mooi gedanst. Verderop in het veld langs de Maas treffen we dichteres Ans van Kessel met een selectie van haar gedichten, waaruit ze zelf voordraagt. Onderweg worden we vergezeld door allerlei ‘groente- decoraties’ gemaakt door de creatieve Overasseltse organisatoren en zien we bijdragen van ‘Dichterbij’ in de vorm van mooie bloemen en versierde stokken. Kinderen van de basisschool hebben erg leuke gedichten gemaakt, die we kunnen lezen bij molen Zeldenrust en bij de dorpsvijver, waar het koor Splendid met veel enthousiasme een aantal populaire liederen uit hun repertoire zingt. Alleen al de grootte van het koor verrast, allemaal uit eigen omgeving. Wat zijn er in dit dorp veel mensen met culturele dingen bezig!

Op het terras van een schuur in een kersenboomgaard, brengt een muzikaal duo ons met heerlijke luisterliedjes allemaal zover dat er wordt meegezongen of geneuried.

Als laatste noemen we de performance van Marjolein Pieks, die naar we hebben gehoord voor iedere groep een andere voorstelling heeft gegeven in de modderpoel van het mooie landschap, dat bij boerderij Den Tempel hoort. Met veel zeggingskracht en niet bestaande woorden houdt ze ons allen in haar greep.

En dan zijn we weer terug bij de Veldschuur, het festivalterrein aan de dijk, waar de band ‘Blow the Base’ de middag afsluit met een spetterend optreden.

Misschien zijn we nog wel een en ander vergeten, maar het is opnieuw een heerlijke middag geweest, waar we met ons zessen met veel gelach en soms een traan van ontroering van hebben genoten!

Marianne en Jan de Leur