Vierde editie 2017

De derde zondag van Augustus staat nu al voor het vierde jaar in het teken van wat toch écht wel een puur Overasseltse gebeurtenis mag heten. Maar liefst 85 oude tractoren deden er dit jaar mee aan het “rondje ôuwe tractoren”.
Zondagdagmorgen 20 augustus ronkte en stoomde het op het weiland achter de oude boerderij van Wim en Els Gerrits aan de Valkstraat. Naast de 85 deelnemers veel enthousiaste kijkers. Want er viel inderdaad veel te bekijken: van schuddende Lanz-Buldogs tot hele grote John Deer’s. Puur agrarisch erfgoed! Met liefde en kennis van zaken onderhouden trekkers van minimaal 30 jaar oud, allen zónder cabine.
Overasselt is van oorsprong een agrarisch dorp. Als nu nog 10% van de bevolking de boterham in de landbouw verdient is het veel. Daarom is het een mooi ding dat er zo veel aandacht is voor het agrarisch erfgoed. Niet alleen in museum de Lage Hof, maar dus ook met het jaarlijks tractorenrondje door de omgeving van Overasselt.

Het organiserend comité, geheel in stijl vanaf een boerenwagen.

Vertrek met een slecht afgestelde dieselmotor, uche uche

Ook de minder bekende merken waren vertegenwoordigd.

Wim en zoon Joost Gerrits, samen met Dolf Schel en Luc van de Burgt tekenen voor een soepele en efficiënte organisatie. Ruim twee maanden voorbereiding hadden ze dit jaar nodig. Voorheen deden de mannen van de organisatie wel eens mee met zo’n evenement in Boekel. “Waarom zou dat hier ook niet kunnen” dachten ze toen. Er zijn nog vele oude tractoren in en om Overasselt en misschien zijn die bezitters er wel enthousiast voor te krijgen. En dat bleek. Het eerste jaar waren er 17 deelnemers, het tweede 34, daarna 43 en dit jaar dus maar liefst 85!! Wie ééns heeft meegedaan, blijft het doen en het begint zich rond te spreken. “Daar moeten we voor de toekomst maar eens goed over nadenken, want het groeit inderdaad als kool”.

Ook de minder bekende merken waren vertegenwoordigd.

Publiekstrekker.

Nét je trekkerrijbewijs en dan al zo’n grote!

Op het weiland was het ronduit gezellig: wat muziek, koffie vooraf en natuurlijk maar kijken naar al dat moois. Om een uur of 11 neemt Wim Gerrits het woord, legt nog eens goed de regels uit, met nadruk op veiligheid voor rijders en toeschouwers en dan worden de 85 historische voertuigen uitgeleide gedaan door minstens zo veel fans. Een tocht van 57 kilometer met een gemiddelde snelheid van 15 kilometer per uur: trek er dus maar een dag voor uit. Via Mook, Groesbeek, Heijen, Ottersum, Gennep door naar Milsbeek en via Middelaar, Molenhoek en Heumen weer terug in Overasselt. Onderweg hebben heel veel mensen heel veel foto’s en film geschoten. Mensen vinden het machtig mooi!

Ook de organisatie rijdt zelf mee.

Thuiskomst na 56 km.

Ook aan een bezemwagen was gedacht!

“Voor ons is het hoogtepunt het moment dat alles gaat opstarten en de hele stoet in beweging komt om aan de tocht te beginnen. Tweede is dat iedereen weer heel en veilig op ons weiland aankomt ”, aldus Wim Gerrits. “Incidenten zijn er niet gebeurd. Wél twee uitvallers en een trekker die met te weinig Diesel aan boord was vertrokken. De meeste deelnemers kennen hun verantwoordelijkheid en gelukkig zijn ook de jongsten wel voor rede vatbaar als we ze aanspreken.” Na de tocht was het nog heel gezellig na-kaarten op het weiland aan de Valkstraat. Ook zijn er van de deelnemers en vanuit de buurt heel veel positieve reacties gekomen. “Zo appte onze buurvrouw Anneke dat ze zelf nu ook wel een tractor wilde”! Er deden overigens ook vrouwen mee. De deelnemers betalen een kleine bijdrage en dankzij hoofdsponsor Erik Hekman en nog zo’n 25 kleinere sponsoren is het waarschijnlijk allemaal financieel nét te doen.

Een mooi gezicht, al die trekkers!

Even een praatje onder gelijkgestemden.

De stoet trekkers onderweg

Gevraagd naar het waarom van de organisatie van het trekkerrondje zei Wim Gerrits: “we blijken er veel mensen blij mee te maken én we vinden het zelf ook hartstikke leuk. Dus zet maar vast in je agenda voor komend jaar: derde zondag van augustus!”
Foto’s: Maaike en Inge Gerrits en Wim Cousijn