Wanneer:
15 september 2019 @ 10:00 – 18:00
2019-09-15T10:00:00+02:00
2019-09-15T18:00:00+02:00
Waar:
Diverse locaties in gemeente heumen
Kosten:
Gratis
Contact:
Erfgoedplatform Gemeente Heumen

Genieten van Heumens erfgoed op zondag 15 september

Op zondag 15 september is het Open Monumentendag in Nederland. Heumen neemt hier ook aan deel. De gemeente en het Erfgoedplatform organiseren dit samen.
U kunt uw hart ophalen aan een gevarieerd programma in Malden, Heumen, Overasselt en Nederasselt.

 

Thema: ‘Plekken van Plezier’
Het landelijk thema is dit jaar ‘Plekken van Plezier’. Waar vonden mensen vroeger ontspanning en vermaak met sport, toneel, muziek of feesten? Exposities met foto’s van
vroeger zijn te zien in de kerk van Malden en café-zaal Kanaalzicht in Heumen.

Musea en tentoonstellingen
De musea zijn gratis te bezoeken! Het accordeonmuseum De Muse toont zijn grote collectie van harmonica’s en accordeons. In ateliermuseum Jac Maris loopt een tentoonstelling met werken van Gab Smulders en Jac Maris met als thema de Tweede Wereldoorlog.
Het agrarisch museum De Lage Hof brengt Market Garden in beeld.
In café-zaal Kanaalzicht wordt het kostbare antieke gildezilver van het St. Georgius Gilde van Heumen getoond.
In de Veldschuur aan de Maasdijk in Overasselt loopt een diavoorstelling met historische beelden van Overasselt.
Leo Ewals vertelt in het protestantse kerkje van Heumen over het grafmonument van de Nassau’s en de plaquette van Jac Maris.

Landgoederen
De prachtige tuinen van landgoed De Elshof in Malden zijn geopend. Een unieke gelegenheid om de historische tuin met prachtige bomen en tuinornamenten te bekijken.
Villa Klein Heumen aan de Scheidingsweg heeft een bijzondere bewoningsgeschiedenis door plantage eigenaren, zusters Ursulinen en nu vergaderlocatie.

Activiteiten voor de jeugd
Workshop schilderen voor kinderen van 6 tot 18 jaar in de ‘oude’ pastorie aan het Kerkplein in Malden. Samen maken ze een groot kunstwerk.
In de Heemtuin leren de kinderen alles over het leven van de bijen.
In Café-zaal Kanaalzicht zijn Oud-Hollandse spelen waarvan gratis gebruik kan worden gemaakt.

Wandelingen Historische heggen en Market Garden
Jef Gielen voert u vanaf de St Walrick ruïne langs oude heggen in het vennengebied.
Vanaf de Lage Hof maakt u met een gids een wandeling langs plekken en verhalen over de
Tweede Wereldoorlog.

Overasseltse verhalen en gedichten
In de RK kerk van Overasselt vertelt Theo Berlie verhalen en gedichten van de dorpsschrijvers Hend de Kleijn en Koos van Casteren. In het dialect natuurlijk!

Kerken en Molens
In Malden, Heumen, Overasselt en Nederasselt kunt u monumenten bezoeken, zoals de middeleeuwse protestantse kerk in Heumen, de Oude Kerk in Overasselt en het voormalige protestantse kerkje in
Nederasselt. De St. Antonius Abt kerken van Malden en Overasselt zetten hun deuren open. De drie molens (Joannusmolen Heumen, Zeldenrust Overasselt en Maasmolen Nederasselt laten de wieken
draaien. De molenaars vertellen graag hun verhaal.

 

 

Koorzang
Liefhebbers van koorzang kunnen in de Oude Kerk van Overasselt genieten van middeleeuwse madrigalen gezongen door koor ‘Intervalli’ o.l.v. Erik Dyckhoff.

En nog meer
In de RK kerk aan het Kerkplein in Malden presenteert de Stichting Heemkunde Malden zich. Informatie over stamboomonderzoek wordt hier gebracht door Toon Janssen.
Op het Kroonwerk Coehoorn in Nederasselt wordt u geïnformeerd over de historie van dit unieke verdedigingswerk en de plannen om alles weer zichtbaar te maken.
Aan de gevel van het dijkmagazijn in Nederasselt is een spraakmakend kunstwerk te zien.

Programmaboekje
Het programmaboekje met historische informatie, adressen en openingstijden is gratis op te halen op een aantal adressen:
Malden: Bibliotheek, Malderburch, De Muse, gemeentehuis en de Read Shop.
Heumen: Terp, café Kanaalzicht, Marishuis en Outlet Heumen.
Overasselt: Verenigingsgebouw, Lage Hof, Drogisterij en Cadeauwinkel Lucy van Langen en de Landwinkels Van Wagenberg Fruit en Diervoort.
Nederasselt: Ons Huis en cafetaria ’t Neertje.

Het programmaboekje staat ook op de website van het Erfgoedplatform Gemeente Heumen (www.erfgoedheumen.nl). Maar is ook hier te downloaden.