Selecteer een pagina

4e editie van jaargang 3 is uit. Download hem hier.
Wilt u Dorpskrant Overasselt digitaal ontvangen?
Meld u dan hier aan
Bekijk ook regelmatig onze nieuwsberichten

jun
29
za
2019
Kermis in Overasselt @ Overasselt
jun 29 – jul 2 hele dag

Kermis in Overasselt

Zoals al jaren gebruikelijk is ook dit jaar weer het laatste weekend van juni kermis in Overasselt.

jul
19
vr
2019
4-Daagse Doortocht door Overasselt @ Overasselt
jul 19 @ 05:30 – 12:00

4-Daagse Doortocht door Overasselt

Op 19 juli verwelkomen we weer de lopers van de 4-Daagse in Overasselt met muziek, applaus en een natje en een droogje. Verder staan op diverse punten toiletten voor de lopers.

aug
25
zo
2019
Afscheid van Pastor Aloys van Velthoven @ Kerk Overasselt + Verenigingsgebouw
aug 25 @ 13:30

Aloys tijdens koningsdag 2017 op het dorpsplein in Overasselt

Afscheid van Pastor Aloys van Velthoven

Het parochiebestuur wil het afscheid van Aloys niet in stilte voorbij laten gaan en de parochianen de gelegenheid bieden om persoonlijk afscheid van hem te nemen.

Afscheidsviering in de kerk van Overasselt om 13:30 uur
Aansluitend aan de viering is er gelegenheid om afscheid te nemen in het Verenigingsgebouw te Overasselt.

Het comité wil Aloys een herinnering aan onze dorpen geven in de vorm van een gezamenlijk afscheidscadeau. Wilt u meedoen dan kunt u een bijdrage overmaken op rekeningnummer NL42 BUNQ 2035 1679 49 t.n.v. Liza Matijssen onder vermelding ‘cadeau Aloys’.

Namens het organiserend comité:
Willemien Broens, Adelheid den Hollander, Liza Matijssen en Rose Stevens

 

 

sep
17
di
2019
Herbeleving van luchtlandingen 17 september 1944 @ Overasselt
sep 17 @ 16:00

Paradropping tussen Kasteelsestraat/ Hutsestraatje met voertuigen en re-enactment groep
Herbeleving ‘Market’ met parachutisten
Op 17 september 1944 landden er duizenden parachutisten in het Broek. Voor de Overasseltse en Nederasseltse bevolking was dat een spectaculaire gebeurtenis. Om zo’n groot aantal parachutisten opnieuw te laten springen, is organisatorisch niet mogelijk. Dinsdag 17 september zullen er wel maar liefst zestig tot tachtig parachutisten gedropt worden, in navolging van de 82e Airborne divisie en het 504e regiment. Een dergelijk aantal parachutesprongen tegelijk wordt niet vaak uitgevoerd. Voor wie een indruk wil krijgen van wat men in onze dorpen ervaren moet hebben, is het bijwonen van de sprongen zeker een aanrader!

De para’s landen op 17 september rond 16.00 uur op hetzelfde terrein tussen Overasselt en Nederasselt als in 1944, in het gebied tussen de Hutsestraat en de Kasteelsestraat. De parachutesprongen worden uitgevoerd door de Commemorative Airborne Foundation Europe, een non-profit stichting, met deelnemers uit Europa en de Verenigde Staten. Op het landingsterrein zullen zogenaamde re-enactors van de 82e divisie aanwezig zijn die de parachutisten met voertuigen assisteren. Re-enactors zijn een soort acteurs die in historische kostuums gebeurtenissen uit het verleden naspelen of uitbeelden. Na de landingen brengen de deelnemers een bezoek aan het Bevrijdingsmonument voor een kranslegging en na afloop daarvan is er een ‘meet en great’ in Buurderij De Lage Hof. Iedereen is welkom om de parachutisten en re-enactors daar te ontmoeten.

 

 

sep
18
wo
2019
Doorkomst van WO2 voertuigen @ Overasselt
sep 18 @ 16:00 – 18:00

Transit WO2 voertuigen met static show en re-enactment groep

Herbeleving ‘Garden’ met doorkomsten militaire voertuigen en re-enactors
Op woensdag 18 september zullen er WO2 voertuigen van de Engelse Liberation Task Force en de Koninklijke Landmacht door Overasselt trekken. Ongeveer 75 voertuigen stoppen aan de Hoogstraat, in het gebied tussen de kerk en de Kasteelsestraat. (De rest van de colonne rijdt direct door naar Groesbeek.) De militaire houden een ‘static show’, dat wil zeggen dat het publiek de gelegenheid krijgt om al het militaire materieel en de tanks van dichtbij te bekijken. Deze show is echter lang niet alles. Er zal muziek klinken uit de oorlogsjaren en ook met re-enactors wordt geprobeerd om de sfeer van die tijd op te roepen. Met de militaire voertuigen in historische modellen komen re-enactors mee en ook zullen er re-enactors tussen het publiek staan in de kleding van toen. Zij beelden de militairen uit die op 17 september 1944 met de luchtlandingen in Overasselt waren gedropt en daarna de route moesten openhouden voor de 82e airborne divisie. Zij staan bij verschillende kruisingen om de Engelse Liberation Task Force en de Koninklijke Landmacht te verwelkomen.

Daarnaast zijn er re-enactors die de evacuees uitbeelden, met wie Overasselt in die dagen mee te maken kreeg. Dit waren vluchtelingen die door de Duitsers verdreven werden uit Noord-Limburg, uit plaatsen als Milsbeek en Mook, en Groesbeek. Twee toneelgroepen, Exodus uit Huissen en Levesloop uit omgeving Ottersum, brengen ook dit donkere randje van de geschiedenis tot leven. Regisseur Bia Sarton van Levesloop vertelt dat zij met haar groep repeteert aan een toneelstuk over de gedwongen evacuaties van 1944: ‘Lèvesloop… en trug’. Dit toneelstuk wordt in oktober van dit jaar opgevoerd in Roepaen te Ottersum. Delen van dit stuk zullen zij op 18 september al spelen en ook schrijven zij speciaal voor deze dag een lied dat met een koor wordt gezongen. Met spel en muziek wordt weliswaar teruggekeken op de barre tochten van de evacuees, maar het accent zal toch liggen op het feest van de bevrijding.

Wanneer de militaire voertuigen precies arriveren in Overasselt kan niet van te voren worden aangegeven. Ze komen in het tijdsblok tussen 16.00 en 18.00 uur en rijden in groepen van ongeveer 25 voertuigen. Drie groepen zullen halthouden in het centrum.