4e editie van jaargang 4 is uit. Download hem hier.
Wilt u Dorpskrant Overasselt digitaal ontvangen?
Meld u dan hier aan
Bekijk ook regelmatig onze nieuwsberichten

apr
7
za
2018
15 Jaar Beestenboel: Jubileum Open Dag @ Kinderdagverblijf Beestenboel
apr 7 @ 11:00 – 16:00

Kinderdagverblijf Beestenboel 15 jaar!

Met de bolderkar wandelen, konijn en cavia voeren, aardbeien plukken en koeien kijken. Het zijn geen alledaagse verzetjes voor kinderen op een normaal kinderdagverblijf. Maar kinderdagverblijf Beestenboel is dan ook een bijzondere opvang. Het is een kleinschalig verblijf waar maximaal 16 kinderen per dag, vanuit het dorp en daarbuiten, in een huislijke sfeer worden opgevangen in het verbouwde achterhuis bij een boerderij. Ans Jacobs en Miranda Zwanenburg hebben Beestenboel samen opgezet en vieren binnenkort het vijftien jarig bestaan. Beestenboel is gevestigd in het buitengebied van Overasselt en de kinderen hebben dan ook veel speelruimte. Twee zandbakken met waterpomp, fietsen op de mini-tractor, een ‘achtbaan’ op het grote grasveld. Het buiten zijn, bewustwording van de seizoenen en het knutselen met gebruikmaking van natuurlijke materialen is een belangrijk onderdeel van de pedagogische visie van het verblijf. Ook wordt er ‘gewerkt’ in de moestuin en tijdens de wandelingen zien de kinderen veel van alle landbouwactiviteiten. Een ander onderdeel dat bijdraagt aan de kwaliteit van het dagverblijf is dat er al jaren gewerkt wordt met hetzelfde kleine team.

Op zaterdag 7 april houdt Beestenboel open dag aan de Worsumseweg 1a in Overasselt om dit jubileum te vieren. Van 11.00 uur tot 16.00 uur zijn er leuke activiteiten. Iedereen is van harte welkom.

okt
31
wo
2018
Lezing: HISTORIE OVERASSELT – WIE HADDEN HET VOOR HET ZEGGEN? @ Café Kanaalzicht
okt 31 @ 21:30

HISTORIE OVERASSELT – WIE HADDEN HET VOOR HET ZEGGEN?
BENEDICTIJNEN, CISTERCIENZERINNEN, ADEL, KERK EN BURGERS

Werkgroep Heerlijkheden Overasselt
Harrie Joosten

Na de prehistorie en de Romeinen kwamen de Benedictijnen van St. Valéry in de middeleeuwen naar Overasselt. In de late middeleeuwen volgden de Cisterciënzerinnen van Graefenthal. De kloosters deelden de macht met de plaatselijke adel. Met de reformatie rond 1600 veranderden de machtsverhoudingen drastisch. De kloostergoederen kwamen in de handen van de protestantse adel. Rond 1850 kwam er een einde aan het grootgrondbezit door de adel en de protestantse kerk. De pachtboerderijen worden eigendom van de afzonderlijke boeren.

In de PowerPoint presentatie komen achtereenvolgens St. Valéry (Walrick), Graefenthal, de adel, protestanten en de burgerlijke elite voorbij. We staan stil bij de Heerlijkheden van Overasselt en de historische boerderijen.

Lezing
woensdag 31 oktober 2018
om 21.30 uur
in Café Kanaalzicht,
Dorpstraat 5, Heumen