Selecteer een pagina

4e editie van jaargang 3 is uit. Download hem hier.
Wilt u Dorpskrant Overasselt digitaal ontvangen?
Meld u dan hier aan
Bekijk ook regelmatig onze nieuwsberichten

aug
25
zo
2019
Afscheid van Pastor Aloys van Velthoven @ Kerk Overasselt + Verenigingsgebouw
aug 25 @ 13:30

Aloys tijdens koningsdag 2017 op het dorpsplein in Overasselt

Afscheid van Pastor Aloys van Velthoven

Het parochiebestuur wil het afscheid van Aloys niet in stilte voorbij laten gaan en de parochianen de gelegenheid bieden om persoonlijk afscheid van hem te nemen.

Afscheidsviering in de kerk van Overasselt om 13:30 uur
Aansluitend aan de viering is er gelegenheid om afscheid te nemen in het Verenigingsgebouw te Overasselt.

Het comité wil Aloys een herinnering aan onze dorpen geven in de vorm van een gezamenlijk afscheidscadeau. Wilt u meedoen dan kunt u een bijdrage overmaken op rekeningnummer NL42 BUNQ 2035 1679 49 t.n.v. Liza Matijssen onder vermelding ‘cadeau Aloys’.

Namens het organiserend comité:
Willemien Broens, Adelheid den Hollander, Liza Matijssen en Rose Stevens

 

 

sep
1
zo
2019
Oogstdag bij Buurderij De Lage Hof @ Buurderij De Lage Hof
sep 1 @ 11:00 – 16:00

Oogstdag bij Buurderij De Lage Hof

In het oude boerenbedrijf werd de rijke oogst van het land en de moestuin zoveel mogelijk bewerkt om te kunnen bewaren. Het graan werd gedorst en gewand, bonen gedroogd en opgeslagen. Vruchten werden ingemaakt of gekookt tot zoete jam. Alles om een flinke voedselvoorraad te hebben voor de barre wintermaanden. Tijdens de Oogstdag van Buurderij De Lage Hof op zondag 1 september van 11.00 – 16.00 uur kun je deze traditionele verwerkingen zelf bekijken en ervaren. De toegang is gratis.

Vrijwilligers van de Buurderij dorsen en wannen de geoogste mais en rogge met traditionele machines. Er zijn allerhande oogstproducten te koop, zoals honing, jams en rieten manden. En heerlijke soep gemaakt van groenten uit de moestuin van De Lage Hof. De houtoven wordt deze dag flink heet opgestookt voor onze bakkers. Andere vrijwilligers demonstreren ambachten als touwdraaien, persen, smeden, wassen en weven. Er zijn boerderijdieren en voor de liefhebbers van techniek is er show van oude tractoren.

Behalve dat er van alles te zien is, kun je tijdens de Oogstdag ook van alles doen. Kinderen kunnen dieren maken uit hout, pompoenen snijden en stickers van insecten plakken op stenen. Er is een springkussen om je op uit te leven en ’s middags is de uitslag van de pompoenwedstrijd. Kinderen die op de Zaaidag in april pompoenzaad hebben opgehaald, mogen hun zelf gekweekte pompoen meenemen. Wie de zwaarste pompoen heeft, krijgt een prijs. Dat wordt spannend!

Voor volwassenen is er van 11.00 – 16.00 uur een workshop vachtvilten. Je gaat flink aan de slag met een hele vacht van een schaap dat in het nabijgelegen Vennengebied heeft  gelopen. Het eindresultaat is een wit kleed gemaakt van 100% wol. Heerlijk warm aan je voeten in de winter! De kosten voor de workshop inclusief materiaal zijn €75,- Informatie en aanmelden kan bij de workshopbegeleider Maurits Bos tel. 06-51879468  of via de mail museumdelagehof@gmail.com

Buurderij De Lage Hof vind je aan de Kasteelsestraat 5 te Overasselt. www.buurderijdelagehof.nl

 

sep
3
di
2019
Gezellige inloopmiddag voor 50+ers @ Buurderij De Lage Hof
sep 3 @ 14:00 – 16:00

Gezellige inloopmiddag

Plaats: huiskamercafé de Buurderij, Overasselt
Tijd: van 14.00 tot 16.00 uur
Entree: gratis

Elke 1e dinsdag van de maand is er een gezellige inloopmiddag voor alle 50+ uit Overasselt en Nederasselt. Er is altijd een activiteit of een speciale gast. Deze gast vertelt dan kort iets waarover het gezelschap daarna samen verder kan praten.
Bij binnenkomst is er een gratis kopje koffie of thee.

U bent van harte welkom!
Wilt u graag komen maar heeft u problemen met vervoer, bel dan Ria Theunissen tel: 024 – 622 1244.

sep
7
za
2019
Superstop “Freedom-Tour” @ Buurderij De Lage Hof
sep 7 @ 12:00

Superstop “Freedom-Tour”

Op zaterdag 7 september is Buurderij De Lage Hof een Superstop tijdens de fiets-tweedaagse ‘Freedom Tour’. Deze fietstocht op zaterdag 7 en zondag 8 september is bedoeld voor jong en oud. De tocht voert langs tal van historische plekken in het Rijk van Nijmegen. Plekken waar de deelnemers de bevrijding, Market Garden en alles daaromheen kunnen proeven, horen, zien en voelen.

Dat de organisatie van de ‘Freedom Tour’ voor de Buurderij als Superstop heeft gekozen is niet verwonderlijk. De Buurderij is al jarenlang een geliefde pleisterplaats voor fietsers en wandelaars. De landelijke sfeer in en rond de herenboerderij, een gezellig terras en de gastvrije bediening, zorgen ervoor dat je je hier snel thuis voelt. Mensen met een e-bike kunnen er hun accu opladen. Naast de vaste collectie van het Agrarisch Museum is er op 7 september een tentoonstelling over Market Garden te bezichtigen, met interessante objecten afkomstig uit het luchtlandingsgebied van september 1944. Het zang- en gitaarduo VanAsselt zorgt deze middag voor de muzikale omlijsting.
Meer informatie over de fietstocht is te vinden op de website https://freedom-tour.nl/
Via deze website kun je je ook inschrijven.

 

sep
13
vr
2019
Vertelochtend: Luchtlandingen @ Buurderij De Lage Hof
sep 13 @ 10:30 – 12:00

Vertelochtend door ‘Woord en beeld’ in Buurderij De Lage Hof.

Ooggetuigen vertellen verhalen over hoe zij als kind de luchtlandingen en de komst van grondtroepen in september 1944 beleefd hebben.

Commissie ‘Woord en Beeld’, erfgoedplatform gemeente Heumen, organiseert een vertelochtend in Buurderij De Lage Hof te Overasselt. Er zullen verhalen verteld worden van ooggetuigen. ‘Woord en Beeld’ heeft deze verhalen over oorlog en bevrijding van Overasselt verzameld en opgenomen. De vertellingen gaan o.a. over de dropping van de parachutisten en de landing van de Wacogliders. De meeste verhalen zijn uit eigen herinnering en worden geïllustreerd met foto’s, film- en geluidsopnamen. Ook is er ruimte voor eigen verhalen van de deelnemers aan deze ochtend over de oorlog en de bevrijding.

‘Woord en Beeld’ heeft april 2019 aan leerlingen van de groepen 5,6, 7 en 8 op de Zilverbergschool Overasselt verhalen verteld over de oorlog. Dit om de kinderen een beeld te geven wat er zich in onze dorpen in september 1944 gebeurd is en ter voorbereiding op de tekenwedstrijd ‘maak een logo voor OMG75’.

Mina de Kleijn, vrouw van Hent de Kleijn, schenkt de Amerikaanse bevrijders melk in. Hent de Kleijn was de blinde dichter en schrijver van de roman o.a. ‘Als de rogge rijpt’. Deze foto was in het bezit van Gerrit Duighuizen en is ter beschikking gesteld door zijn dochter Hermien Duighuizen.

Een C-47 trekt een Waco op

Voorlopig programma:
Inloop: 10.00 u koffie en thee
Tijd: 10.30 – 12.00 u
Plaats: Buurderij De Lage Hof, Kasteelsestraat 5, 6611KA Overasselt
Toegang: gratis
Contactpersoon: Theo Dinnissen, t.dinnissen@hetnet.nl

sep
15
zo
2019
Officiële herdenking 75 jaar vrijheid @ Kerk Overasselt + Bevrijdingsmonument +Buurderij
sep 15 @ 12:00

Officiële herdenking 75 jaar vrijheid

Kerkdienst in de Anthonius Abtkerk te Overasselt met uitvoering van een moderne mis ‘The Mass for the Oppressed’ door het Caeciliakoor en projectzangers. Compositie dirigent Fred Weijers, teksten Anja Ligtenberg.

Aansluitend op de mis een tocht naar het Bevrijdingsmonument waar een officiële herdenkingsplechtigheid zal zijn. Met verschillende gildes uit gemeente Heumen en muzikale omlijsting.

Opening tentoonstelling over Market Garden in het museum van Buurderij De Lage Hof. Te zien zijn o.a. interessante militaire objecten die zijn achtergebleven in het luchtlandingsgebied tussen Nederasselt en Overasselt.

 

sep
17
di
2019
Herbeleving van luchtlandingen 17 september 1944 @ Overasselt
sep 17 @ 16:00

Paradropping tussen Kasteelsestraat/ Hutsestraatje met voertuigen en re-enactment groep
Herbeleving ‘Market’ met parachutisten
Op 17 september 1944 landden er duizenden parachutisten in het Broek. Voor de Overasseltse en Nederasseltse bevolking was dat een spectaculaire gebeurtenis. Om zo’n groot aantal parachutisten opnieuw te laten springen, is organisatorisch niet mogelijk. Dinsdag 17 september zullen er wel maar liefst zestig tot tachtig parachutisten gedropt worden, in navolging van de 82e Airborne divisie en het 504e regiment. Een dergelijk aantal parachutesprongen tegelijk wordt niet vaak uitgevoerd. Voor wie een indruk wil krijgen van wat men in onze dorpen ervaren moet hebben, is het bijwonen van de sprongen zeker een aanrader!

De para’s landen op 17 september rond 16.00 uur op hetzelfde terrein tussen Overasselt en Nederasselt als in 1944, in het gebied tussen de Hutsestraat en de Kasteelsestraat. De parachutesprongen worden uitgevoerd door de Commemorative Airborne Foundation Europe, een non-profit stichting, met deelnemers uit Europa en de Verenigde Staten. Op het landingsterrein zullen zogenaamde re-enactors van de 82e divisie aanwezig zijn die de parachutisten met voertuigen assisteren. Re-enactors zijn een soort acteurs die in historische kostuums gebeurtenissen uit het verleden naspelen of uitbeelden. Na de landingen brengen de deelnemers een bezoek aan het Bevrijdingsmonument voor een kranslegging en na afloop daarvan is er een ‘meet en great’ in Buurderij De Lage Hof. Iedereen is welkom om de parachutisten en re-enactors daar te ontmoeten.

 

 

sep
18
wo
2019
Doorkomst van WO2 voertuigen @ Overasselt
sep 18 @ 16:00 – 18:00

Transit WO2 voertuigen met static show en re-enactment groep

Herbeleving ‘Garden’ met doorkomsten militaire voertuigen en re-enactors
Op woensdag 18 september zullen er WO2 voertuigen van de Engelse Liberation Task Force en de Koninklijke Landmacht door Overasselt trekken. Ongeveer 75 voertuigen stoppen aan de Hoogstraat, in het gebied tussen de kerk en de Kasteelsestraat. (De rest van de colonne rijdt direct door naar Groesbeek.) De militaire houden een ‘static show’, dat wil zeggen dat het publiek de gelegenheid krijgt om al het militaire materieel en de tanks van dichtbij te bekijken. Deze show is echter lang niet alles. Er zal muziek klinken uit de oorlogsjaren en ook met re-enactors wordt geprobeerd om de sfeer van die tijd op te roepen. Met de militaire voertuigen in historische modellen komen re-enactors mee en ook zullen er re-enactors tussen het publiek staan in de kleding van toen. Zij beelden de militairen uit die op 17 september 1944 met de luchtlandingen in Overasselt waren gedropt en daarna de route moesten openhouden voor de 82e airborne divisie. Zij staan bij verschillende kruisingen om de Engelse Liberation Task Force en de Koninklijke Landmacht te verwelkomen.

Daarnaast zijn er re-enactors die de evacuees uitbeelden, met wie Overasselt in die dagen mee te maken kreeg. Dit waren vluchtelingen die door de Duitsers verdreven werden uit Noord-Limburg, uit plaatsen als Milsbeek en Mook, en Groesbeek. Twee toneelgroepen, Exodus uit Huissen en Levesloop uit omgeving Ottersum, brengen ook dit donkere randje van de geschiedenis tot leven. Regisseur Bia Sarton van Levesloop vertelt dat zij met haar groep repeteert aan een toneelstuk over de gedwongen evacuaties van 1944: ‘Lèvesloop… en trug’. Dit toneelstuk wordt in oktober van dit jaar opgevoerd in Roepaen te Ottersum. Delen van dit stuk zullen zij op 18 september al spelen en ook schrijven zij speciaal voor deze dag een lied dat met een koor wordt gezongen. Met spel en muziek wordt weliswaar teruggekeken op de barre tochten van de evacuees, maar het accent zal toch liggen op het feest van de bevrijding.

Wanneer de militaire voertuigen precies arriveren in Overasselt kan niet van te voren worden aangegeven. Ze komen in het tijdsblok tussen 16.00 en 18.00 uur en rijden in groepen van ongeveer 25 voertuigen. Drie groepen zullen halthouden in het centrum.

 

 

okt
1
di
2019
Gezellige inloopmiddag voor 50+ers @ Buurderij De Lage Hof
okt 1 @ 14:00 – 16:00

Gezellige inloopmiddag

Plaats: huiskamercafé de Buurderij, Overasselt
Tijd: van 14.00 tot 16.00 uur
Entree: gratis

Elke 1e dinsdag van de maand is er een gezellige inloopmiddag voor alle 50+ uit Overasselt en Nederasselt. Er is altijd een activiteit of een speciale gast. Deze gast vertelt dan kort iets waarover het gezelschap daarna samen verder kan praten.
Bij binnenkomst is er een gratis kopje koffie of thee.

U bent van harte welkom!
Wilt u graag komen maar heeft u problemen met vervoer, bel dan Ria Theunissen tel: 024 – 622 1244.

okt
4
vr
2019
Broodbakken in bakhuis @ Buurderij De Lage Hof
okt 4 @ 09:00 – 13:00

Bijna elke eerste vrijdag van de maand wordt er in het bakhuis brood gebakken in een steenoven. Het bakhuis bevindt op de Buurderij De Lage Hof te Overasselt. Let op onze kalender voor de data.

Brood kunt u bestellen vóór 10 uur tijdens de bakdag. Ophalen rond 12 uur.

nov
1
vr
2019
Broodbakken in bakhuis @ Buurderij De Lage Hof
nov 1 @ 09:00 – 13:00

Bijna elke eerste vrijdag van de maand wordt er in het bakhuis brood gebakken in een steenoven. Het bakhuis bevindt op de Buurderij De Lage Hof te Overasselt. Let op onze kalender voor de data.

Brood kunt u bestellen vóór 10 uur tijdens de bakdag. Ophalen rond 12 uur.

nov
5
di
2019
Gezellige inloopmiddag voor 50+ers @ Buurderij De Lage Hof
nov 5 @ 14:00 – 16:00

Gezellige inloopmiddag

Plaats: huiskamercafé de Buurderij, Overasselt
Tijd: van 14.00 tot 16.00 uur
Entree: gratis

Elke 1e dinsdag van de maand is er een gezellige inloopmiddag voor alle 50+ uit Overasselt en Nederasselt. Er is altijd een activiteit of een speciale gast. Deze gast vertelt dan kort iets waarover het gezelschap daarna samen verder kan praten.
Bij binnenkomst is er een gratis kopje koffie of thee.

U bent van harte welkom!
Wilt u graag komen maar heeft u problemen met vervoer, bel dan Ria Theunissen tel: 024 – 622 1244.

dec
3
di
2019
Gezellige inloopmiddag voor 50+ers @ Buurderij De Lage Hof
dec 3 @ 14:00 – 16:00

Gezellige inloopmiddag

Plaats: huiskamercafé de Buurderij, Overasselt
Tijd: van 14.00 tot 16.00 uur
Entree: gratis

Elke 1e dinsdag van de maand is er een gezellige inloopmiddag voor alle 50+ uit Overasselt en Nederasselt. Er is altijd een activiteit of een speciale gast. Deze gast vertelt dan kort iets waarover het gezelschap daarna samen verder kan praten.
Bij binnenkomst is er een gratis kopje koffie of thee.

U bent van harte welkom!
Wilt u graag komen maar heeft u problemen met vervoer, bel dan Ria Theunissen tel: 024 – 622 1244.

dec
6
vr
2019
Broodbakken in bakhuis @ Buurderij De Lage Hof
dec 6 @ 09:00 – 13:00

Bijna elke eerste vrijdag van de maand wordt er in het bakhuis brood gebakken in een steenoven. Het bakhuis bevindt op de Buurderij De Lage Hof te Overasselt. Let op onze kalender voor de data.

Brood kunt u bestellen vóór 10 uur tijdens de bakdag. Ophalen rond 12 uur.

dec
15
zo
2019
Broodbakken in bakhuis @ Buurderij De Lage Hof
dec 15 @ 09:00 – 13:00

Bijna elke eerste vrijdag van de maand wordt er in het bakhuis brood gebakken in een steenoven. Het bakhuis bevindt op de Buurderij De Lage Hof te Overasselt. Let op onze kalender voor de data.

Brood kunt u bestellen vóór 10 uur tijdens de bakdag. Ophalen rond 12 uur.