Muzikale theatervoorstelling over en voor jonge mantelzorgers:

“What if… Een voorstelling die écht duidelijk maakt hoe het is om jonge mantelzorger te zijn”

Op dinsdag 1 december 2020 speelt Theatergroep Bint de dynamische voorstelling ‘What if…’ om 19.30 uur via een gratis livestream.  ‘What if…’ laat zien hoe het kan zijn als je op jonge leeftijd al voor een chronisch ziek familielid zorgt.  De voorstelling maakt jongeren, ouders, docenten en professionals bewust van dilemma’s en zorgen waar jonge mantelzorgers mee te maken krijgen. De voorstelling wordt georganiseerd door Indigo in samenwerking met Gemeente Nijmegen, Bindkracht10 en Mantelzorg Nijmegen en is gemaakt op basis van ervaringsverhalen van (jonge) mantelzorgers.

 

Wat als jij je moeder eten geeft, in plaats van andersom? Wat als jij na school niet af kunt spreken met leeftijdsgenoten omdat je voor je zieke broertje moet zorgen? Wat dan? ‘What if…’ maakt voelbaar wat de impact van het zijn van een jonge mantelzorger kan zijn. De voorstelling is geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar. Na afloop van de voorstelling wisselt het publiek met elkaar in kleine groepjes hun eigen ervaringen uit. “De voorstelling was raak, een voorstelling die écht duidelijk maakt hoe het kan zijn om jonge mantelzorger te zijn. De jonge mantelzorgers zeiden: alles is herkenbaar, ik zou willen dat mijn docenten dit zagen….” aldus een bezoeker van de voorstelling.

Over jonge mantelzorgers
Eén op de vier jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger.  Mezzo hanteert een brede definitie voor jonge mantelzorgers: thuiswonende kinderen die samen wonen met een ziek gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, maar ook een ander gezinslid, zoals opa of oma. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek, of van een verstandelijke beperking. Het gaat om kinderen en jongeren tot ongeveer 24 jaar. Kinderen en jongeren die opgroeien met zorg zijn in vergelijking tot hun leeftijdsgenoten eerder zelfstandig en leren al vroeg praktische vaardigheden. Toch overheersen de negatieve gevolgen op korte en langere termijn: ze hebben meer opgroei- en opvoedproblemen, meer lichamelijke en emotionele klachten en ze doen op latere leeftijd vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via info@indigogelderland.nl. U ontvangt dan een link voor de livestream.