Ieder jaar is er in heel Nederland, dus ook in ons dorp, gelegenheid om monumenten te bezoeken. Dat is leuk natuurlijk. Maar het is ook van belang: ons erfgoed is de moeite waard om dóór te geven aan volgende generaties. Het kan inspiratie bieden en informatie over waar we vandaan komen en wie we zijn (geworden). Dat ons dorp bijvoorbeeld van oorsprong altijd een sterk religieuze inslag heeft gehad en dat de landbouw eb veeteelt de belangrijkste bron van inkomsten vormden.

Ieder jaar wordt door de landelijke organisatie aan Open Monumentendag een thema meegegeven. Dit jaar is het “plekken van plezier”. Nu hoef je je daar niet echt strikt aan te houden, maar het kan richting geven aan hoe je de dag inricht en het zorgt er voor dat niet ieder jaar hetzelfde te zien/horen is.

In Overasselt is het dit jaar ook nog eens een bijzonder jaar: herdacht wordt dat 75 jaar geleden een paar duizend soldaten hier uit de lucht kwamen vallen. Ook dát herdenken zal best het nodige volk op de been brengen. Het zal die dag een beetje door elkaar gaan lopen.

Behalve dat ons agrarisch museum Lage Hof (gratis) open is en de beide kerken en ook de molen te bezichtigen zijn, wordt er meer geboden: erfgoed hoeft niet altijd iets concreets te zijn, je hebt ook zogenaamd immaterieel erfgoed. Zo worden er in de Antonius Abt Kerk gedichten en verhalen voorgedragen van twee dichters/schrijvers uit Overasselt: Hend de Kleijn en Koos van Casteren. Ook kun je alles te weten komen over het beroep van molenaar en worden er in de Oude Kerk aan de Valkstraat mooie middeleeuwse liederen gezongen. En in de Veldschuur worden dia’s vertoond van de mooie plekken en gebouwen die ons dorp rijk is. En juist in het teken van Market Garden kun je met een gids een wandeling maken vanuit museum de Lage Hof.

Via deze link kun je het boekje voor die dag downloaden en inkijken. Het is ook gratis af te halen bij de bekende afhaalpunten in het dorp.

Wim Cousijn