Een dynamo in de stuw bij Grave voor een paar duizend huishoudens.

De mensen van Energie Coöperatie Heumen zitten bepaald niet stil. De plannen om het waterverval onder de stuw bij Grave te gaan gebruiken voor de opwekking van energie zijn al behoorlijk ver. Aanleg in 2021? Misschien wel.
Het gaat dan om het aanleggen van drie door het water aangedreven draaiende “wokkels” in de oude sluis (nu niet meer in gebruik. Die draaiende “wokkels” drijven¬† turbines aan die flink wat stroom opwekken. De helft komt ten goede aan bewoners van de gemeente Grave en de andere helft aan de bewoners van de gemeente Heumen. Wanneer de Graafse stuw aan een complete renovatie toe is kunnen er over de volle breedte van de Maas (naast de huidige scheepssluis) nog veel meer van dit soort turbines worden aangelegd. Met de opbrengst hiervan zou al een substantieel van de Heumense energiebehoefte duurzaam
kunnen worden gedekt. Op het filmpje onder deze link kun je zien hoe het gaat werken.

Wim Cousijn